Köpeklerde Kan Grupları

Kanamalı kazalarda, şok, koma gibi acil müdahale edilmesi gerekli olan durumlarda, anemiye neden olan çeşitli hastalıkların tedavisi için gerekli olacak kan transfüzyonunda hayvan sahipleri tarafından köpeklerinin kan gruplarının önceden tespit edilmiş olması çok faydalı olmaktadır. Kan grupları, kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde bulunan çeşitli moleküller tarafından belirlenmektedir.

Köpeklerde Dog Eritrosit Antijen (DEA) olarak adlandırılan en az 6 tip kan grubu belirlenmiştir. Bunların içinden köpekler için en önemli olarak kabul edilen DEA I.I grubudur.

DEA I.I negatif olan köpekler, hem DEA I.I pozitif olanlara hem de DEA I.I negatif olan köpeklere kan verebilen üniversal donor olarak kabul edilir.

DEA I.I pozitif olan köpekler sadece DEA I.I pozitif olan köpeklere kan verebilir.

Köpeklerin birçoğu DEA I.I pozitif kan grubuna sahiptir. Çok az bir kısmında DEA I.I negatiftir.

Köpeklerin birçoğu DEA I.I pozitif kan grubuna sahiptir. Çok az bir kısmında DEA I.I negatiftir.

Özellikle Boxer, Labrador, Golden Retriever, Pit Bull, German Shepherd ırkı köpekler arasında DEA I.I negatif çıkma olasılığı yüksektir.

kedi ve köpeklerde kan grupları blogu için  görsel

Kedilerde Kan Grupları

Kedilerde tıpkı köpeklerde olduğu gibi zaman zaman kan transfüzyonuna ihtiyaç duyulmaktadır. Kedilerdeki kan gruplarına bakıldığı zaman çok daha basit olduğu görülmektedir.

Kedilerde kan grubu A, B ve nadiren AB olmaktadır. Amerika’daki kedi popülasyonunun %90-95’i A grubundadır. Avustralya da ise B kan grubuna sahip kedilerin sayısı oldukça fazladır. A ve B grubundan olan kediler birbirlerine kan veremezler. Bu durumda sonuç ölümcül olabilmektedir. AB grubu ise genel alıcıdır.( A ve B grubundan kan alabilir)