Günümüzde kedi ve köpek sahipleri tarafından en çok merak edilen konulardan birisi de evcil hayvanla yurtdışı seyahati nasıl yapılır konusudur. Çünkü yurtdışına bir seyahat planlamak yalnızca bilet almaktan ibaret değildir, evcil hayvanınızın sağlıklı  ve güvenli bir yolculuk geçirmesi adına yasal gereklilikleri karşılamanız gerekmektedir. Gelin adım adım neler yapmanız gerektiğine bakalım.

Öncelikle bahsetmemiz gereken husus planlamanın önemidir. Yurtdışı seyahatleri, son dakikaya bırakılamayacak kadar önemli ve titiz şekilde planlanması gereken süreçler içermektedir. Bu süreçler zaman alan süreçler olup, erken ve etkili bir planlama ile hepsini kolaylıkla halledebilirsiniz.

Genel Gereklilikler

1- Evcil hayvanlarınızda mikroçip olmak zorundadır.

Hayvanlar, “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik” hükümleri ile belirlenmiş şekilde mikroçip ile kimliklendirilmiş ve kayıt altına alınmış olmalıdır. Özellikle, Avrupa Birliği yasaları gereği, seyahat edecek olan evcil hayvanların mikroçip taktırması zorunludur.

Not: Eğer evcil hayvanınız ile bir yurtdışı seyahati planlıyorsanız, mikroçip uygulaması yapıldıktan sonra hekiminize danışarak bilgi alabilirsiniz. Uzman veteriner hekimler, sizleri yönlendirerek ne yapılması gerektiğini adım adım sizlerle paylaşacaktır. Bu şekilde her aşama doğru ve sorunsuz geçilerek keyifli bir seyahate çıkmanız kolaylaşacaktır. Detaylı bilgi için bizimle irtibata geçebilirsiniz.

2- Evcil hayvanlarınız ev hayvanı pasaportuna sahip olmak zorundadır.

Evcil hayvan pasaportu; evcil hayvanın doğum tarihi, mikroçip numarası, aşıları, kontrolleri ve sahibi hakkında temel bilgileri içerir. Pasaportu alırken yurt dışı için çıkış formunu veteriner hekiminize doldurtmalısınız. Evcil hayvan pasaport süresinin 3 ay geçerliliği bulunur.

Aşı Uygulamaları ve Kontrol

1- Kuduz Aşısı

Mikroçip uygulaması en geç aşıdan 1 gün önce yapılmalıdır. Mikroçip takılmadan önce yapılan kuduz aşıları sistemde görülmemektedir. Mutlaka kuduz aşısından önce mikroçip uygulanmalı ve sisteme yüklenmelidir. Aşının geçerliliği ülkeye göre 1-3 yıl arasında olabilir ancak ülkemizde her yıl tekrarlanmak zorundadır. Aşı karnesinde aşı tarihi, seri numarası, son kullanma tarihi net şekilde yazılı olmalıdır. Yavru hayvanlarda kuduz aşısı en erken 12 haftalıkken (84 gün) yapılabilir.

2- Kuduz Antikor Titre Testi

AB ülkeleri, İngiltere, Japonya gibi bazı ülkeler, Türkiye gibi “yüksek riskli” ülkelerden gelen evcil hayvanlar için bu testi zorunlu tutar. Test, onaylı bir laboratuvarda yapılmalı ve sonucu 0.5 IU/ml’nin üzerinde olmalıdır. Testin sonucu seyahat tarihinden en az 3 ay önce alınmalıdır. Bu test kuduz aşısı yapıldıktan 1 ay sonra yapılabilir ve sonuçları yaklaşık olarak 15 gün içerisinde çıkar.

3- Sağlık Raporu

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı yetkili veteriner hekim tarafından düzenlenmelidir. Seyahat tarihinden en fazla 48 saat öncesine kadar alınmalıdır. Gidilen ülkenin dilinde düzenlenmiş veya tercüme edilmiş olabilir.

4- Veteriner Kontrolü

Seyahatiniz öncesinde sağlıklı ve güvenli bir yolculuk yapabilmek adına evcil hayvanınızın genel bir kontrolden geçmesi son derece önemlidir. Bu kontrolde bakılacak şeyler;

  • Genel sağlık muayenesi
  • Dış ve iç parazit uygulamaları
  • Tüm belgelerin kontrolü
  • Gerekiyorsa uçuş raporu (Fit-to-Fly belgesi)

5- Uçuş Kuralları

Evcil hayvanınız ile uçak seyahati yapmayı düşünüyorsanız özellikle kontrol etmeniz gereken hususlardan birisi de havayolu şirketlerinin kurallarıdır. Bunlar her havayolu şirketinde farklılık gösterebilmektedir. Bu sebeple bilet almadan önce, kuralların özenle okunması ve gözden geçirilmeleri gerekmektedir.

Not: Evcil hayvanınız ve kutusu birlikte tartıldığı zaman 0-8 kilo arasında geliyorsa PETC (Pet in Cabin – Kabindeki Evcil Hayvan) olarak uçak içerisinde yanınızda kalabilir ancak 8 kilo üzerinde olan hayvanların kargo bölümünde taşınmaları gerekmektedir. Bunlar AVIH (Live Animal on Hold – Uçak Altı Bagajda Taşınan Evcil Hayvan) şeklinde geçerler. Her havayolu şirketi, kutu ölçülerini kendisi belirler bu sebeple bilet almadan önce bunları kontrol etmeyi unutmayınız. Genellikle kullanılan ölçülerden bazıları şöyledir;

  • 55x40x20 cm
  • 55x40x23 cm
  • 45x35x20 cm
  • 40x30x23 cm

6- Hedef Ülke Kuralları

Her ülke farklı kurallar ve yönetmelikler izleyebilmektedir. Bu sebeple gideceğiniz ülkenin konsolosluk sitesi üzerinden de kurallarını kontrol etmenizde fayda vardır, örnek olarak ülkeye varışta karantina uygulaması yapan ülkeler olduğu gibi bunu uygulamayan ülkeler de bulunmaktadır. Aynı şekilde ülkelerin giriş şartları ve istenen belge ve dokumanlar da farklılık gösterebilmektedir.

7- Yasaklı Irklar ve Özel İzin

Bazı kedi ve köpek ırkları ülkemize özel oldukları için bazı ırklar ise saldırgan bir karaktere sahip oldukları için yurtdışı seyahatlerine veya uçuşlara yasaklıdır. Bazı durumlarda, örnek vermek gerekirse, yurtdışında düzenli yaşam gibi, özel izinler ile yurtdışına çıkarılabilmektedir.

  • Kangal Çoban Köpeği,
  • Akbaş Çoban Köpeği
  • Kars Çoban Köpeği
  • Çatal Burun Av Köpeği
  • Zağar İzci Köpeği
  • Ankara Kedisi
  • Van kedisi bizim ülkemize ait ırklardan bazılarıdır.

Bunlar dışında;

  • Pitbull Terrier
  • American Staffordshire Terrier
  • Dogo Argentino
  • Tosa Inu
  • Boerboel gibi ırklar da yasaklı ırklardan bazılarıdır.

Özetle, yurtdışına seyahat yapmadan önce titiz bir planlama süreci yönetmek çok önemlidir. Sonuç olarak hem sizin hem de evcil hayvanınızın sağlığı ve güvenliği her şeyden önemlidir. Eksik bir belge yüzünden evcil hayvanınızın ülkeye girişine izin verilmemesi ya da geri gönderilmeye çalışılması gibi risklerle karşı karşıya gelmemek adına, güncel bilgileri edinerek eksiksiz bir planlama yapmayı unutmayın. Aşağıda bulunan telefon numaramız üzerinden bizlere ulaşabilir, en kısa sürede bir randevu planlayabilirsiniz. İyi yolculuklar dileriz.